Jazz er ikke kun noget for gamle mennesker der læser information og har brillerne helt nede på næseryggen.

Som optakt til det gratis børnejazzarrangement “Martini’s for børn”, på Telefonfabrikken søndag 6. november, er vi gået tæt på formanden for Gladsaxe Jazzklub, Ole Kjær, og Betina Kimergaard, leder af Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus, og spurgt dem om, hvorfor de mener, at jazzmusikken er et vigtigt bindemiddel på tværs af generationer.

Læs artiklen “Jazz på tværs af generationer” herunder:

—————

Jazz på tværs af generationer

Gladsaxe Jazzklub og Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus byder alle i Gladsaxe på en hyggelig eftermiddag med jazz i børnehøjde. Søndag 6. november kl. 14.30 kan alle komme ind og få lunet kinderne og forkælet øregangene, når den anmelderroste jazzmusiker Kira Martini spiller op med musikalske historier fra hendes eget liv – alt sammen ganske gratis.

Kira Martini bruger jazzen til at formidle lystige musikalske fortællinger, for både store og små, der handler om kærlighed, den store verden uden om os og den lille verden inden i os. Og formanden for Gladsaxe Jazzklub, Ole Kjær, mener da også, at det netop er noget af dét, som jazzen kan: ”Som anden rytmisk musik skaber jazzen glæde og godt samvær. Der vækkes gode følelser med jazzmusikken. Og så er musikerne rigtig dygtige til at inddrage børnene aktivt undervejs i koncerten med sang og dans.

Telefonfabrikken og Gladsaxe Jazzklub er gået sammen i et tæt samarbejde om at lave det gratis børnejazz arrangement, og det udspringer af et stærkt ønske om at være sammen om at formidle jazzen på tværs af generationer: ”Telefonfabrikken ser det som en af vores kerneopgaver at understøtte foreningslivet og de kulturelle ildsjæle, og det gør vi blandt andet ved at skabe en koncert som denne sammen med Gladsaxe Jazzklub. Når vi skaber sammen, kan vi mere, end når vi skaber noget alene” siger leder af Telefonfabrikken Betina Louise Kimergaard. Dette understøtter formanden for Gladsaxe Jazzklub, Ole Kjær, med, at det er en vigtig opgave at formidle jazzen til flere generationer: ”Jazzklubbens bestyrelse har den holdning, at vi også har en opgave i at inspirere og formidle jazzmusikken til yngre publikumsgrupper – herunder børnene. Sammen får flere generationer på den måde gode musikalske oplevelser, og det er glædeligt at konstatere, at både forældre og bedsteforældre tager deres børn og børnebørn med til de tilbudte jazzarrangementer. Ja, tit er koncerterne udsolgte”.

Ole Kjær fortsætter med at understrege, at der i disse år er stort fokus på formidlingen af jazz til børn og unge: ”Jazz i børne- og ungdomshøjde er ikke mindst sat på dagsordenen i Statens Kunstfond. Eksempelvis sættes der fokus på dansk jazz gennem talentudvikling. Og organisationen JazzDanmark tager i disse år initiativer og tiltag, som understøtter og udvikler det unge vækstlag i jazzmusikken. Gladsaxe Kommunes egen Musik- og Billedskole danner også unge ensembler, der flirter med jazzmusikken. Så det er helt naturligt for os også at sætte fokus på denne publikumsudvikling”.

Og så tilbage til dét det hele handler om – musikken. For selvom Ole Kjær har oplevet lidt af hvert igennem mange år med jazzen helt tæt på livet, så lyser hans øjne stadig op, når der bliver spurgt ind til kunstneren: ”Kira Martini synger med stor charme og er aldeles ukrukket – hun er en vigtig og respekteret person på den danske jazzscene. Og hun leverer varen hver eneste gang. Hun kan kunsten at bevare en stil og en stemning – og fastholde sit publikum uanset om det er børn eller voksne. Det er en fornøjelse at opleve! ”

Det er da heller ikke uden grund af ”Martini’s for Børn” var nomineret til Børnejazzprisen 2015, og der kan roligt forventes en intim, helstøbt og festlig oplevelse på Telefonfabrikken søndag 6. november.