Afghansk kultur i Telefonfabrikken

Af Annette Birch

Det summede af både afghanske og danske stemmer omkring bordet med den røde velour dug fyldt med farvestrålende retter fra Centralasien. Duften af ris, kød, spinat og eksotiske krydderier fyldte luften i, da Afghansk Kulturforening i september 2014 deltog i Gladsaxe Loves Culture i Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus.

”Vores formål er at udbrede kendskabet til vores land. Alle taler om krigen. Vi vil vise folk, at Afghanistan består af andre ting end krig, som f.eks. nationaldanse, tøj og mad,” siger formanden for Afghansk Kulturforening Shoukat Naeimi.

Afghansk Kulturforening tæller ca. 400 medlemmer. Foreningen har 3-4 store arrangementer i løbet af året og holder flere oplæg for Dansk Flygtningehjælp om Afghanistan. Hver søndag mødes de i Telefonfabrikken, hvor de ud over dans, billard og social samvær, diskuterer pligter og rettigheder i Danmark og mødes med andre foreninger for at udveksle erfaringer og hygge sig. En af de ting, som de arbejder med, er at lave madpakker til deres børn.

””De fleste afghanere er ikke vant til at lave madpakker til ungerne. Det er noget nyt vi skal lære her,” siger Shoukat Naeimi.

Gladsaxe er et godt sted for kultur

Da foreningen holdt sit første møde i 2000, var det i København med 100 medlemmer. Men foreningen valgte hurtigt at blive registreret i Gladsaxe Kommune. Det har formanden ikke fortrudt.

”Gladsaxe er en god kommune at være i. Her er flere muligheder end andre steder,” siger Shoukat Naeimi. Han peger bl.a. på, at de altid er i stand til at låne de lokaler de har behov for.

Kulturforeningen låner bl.a. lokaler på Mørkehøj skolen til modersmål undervisning, lektiehjælp og madlavning for 20-30 afghanske børn og 10-15 voksne hver fredag.

Fra Danmark til Afghanistan

Når foreningens medlemmer mødes i Telefonfabrikkens lokaler, diskuterer foreningens afghanske medlemmer også, hvad der foregår i Afghanistan. Det er særligt den politiske situation med den nye regering, der optager dem og hvad det kan føre med sig.

Men de hjælper også selv med til at forbedre situationen. Sammen med Dansk flygtningehjælp og en afghansk forening i Oslo har de bygget et lokalt bibliotek og kulturcenter, så de kan hjælpe børnene med matematik, it og læsning. Biblioteket ligger i Alingar, en landsby i Laghman provinsen i det østlige Afghanistan. Biblioteksdriften dækkes af foreningen medlemmer i Danmark samt venner og familie fra Norge og Canada.

”Det er noget helt nyt for afghanere at bruge biblioteker til lektiehjælp, ” fortæller Shoukat Naeimi. Han fortæller, at projektet er blevet vel modtaget.

”Det kan godt være, at vi spreder det til andre byer, hvis vi får råd til det.”