Der er rigtig god stemning, når Stenvennerne mødes i værkstedet. Der bliver bearbejdet fossiler, slebet sten og lavet smykker med avancerede guldsmede-teknikker. Og der bliver hyggesnakket i stor stil. Stenvennerne har ingen underviser. Derimod hjælper holdets 14 deltagere hinanden med tips og teknikker og inspirerer hinanden i tilblivelsen af nye kreationer.

Hanne Juhl er en af de mere garvede entusiaster og står for at planlægge møderne i værkstedet for hver sæson. Og det er en smal sag for Stenvennerne at få fyldt op på værksteds-holdene.

”Når jeg spørger holdet hvem der har lyst til at fortsætte i næste sæson, så griner de af mig”, fortæller Hanne Juhl. “De griner fordi det er en selvfølge, at dét vil de. Vi har faktisk en lang venteliste, fordi der ikke er nogle af deltagerne, der har lyst til at forlade værksteds-holdet”.

 

Naturelskere

Stenvennerne er en forening med 224 medlemmer, som har sine aktiviteter i Gladsaxe og omegn. Den blev stiftet i 1972, og har dermed 43 års jubilæum i år. Foruden stenslibningen og smykkefremstillingen arrangerer foreningen foredrag i vinterhalvåret og ekskursioner og udflugter i sommerhalvåret. Stenvennerne har blandt andet været på Öland, Gotland og i Finland.

”Det er fælles for alle medlemmerne, at de interesserer sig for naturen, men herunder er der forskellige grene af geologien, de går op i”, fortæller Hans Kloster, formand for Stenvennerne. Han fortsætter: ”Nogle interesserer sig for at samle fossiler eller mineraler, mens andre er mere optagede af smykkestenene, som de samler sammen til smykkefremstilling”.

7

Pladsproblemer

Geologi er en hobby der fylder meget – I bogstavlig forstand. Redskaberne til bearbejdning er sten af meget store og er man en aktiv samler, kan man hurtigt få pladsproblemer derhjemme. Det gælder eksempelvis for Hans Kloster, som har huset fuld at sten, mineraler og fossiler.

Derfor afholder Stenvennerne også en årlig auktion, hvor foreningen sælger ud af sine samlinger og sjældenheder. Faktisk er auktionerne tæmmelig indbringende med en omsætning på omkring 20.000 kr. årligt. Pengene bliver brugt på foredrag og andre aktiviteter.

Gamle teknikker og ny inspiration

Hanne Juhl har lavet smykker med Stenvennerne siden 2006 og hun har slet ikke tal på alle de smykker hun har lavet. ”Siden 2010 har jeg fået lavet et årligt fotokatalog med omkring 100 smykker… Så det er måske omkring 500 smykker efterhånden”. Alligevel er inspirationen ikke sluppet op. ”Jeg får bliver inspireret på mange forskellige måder. Både på de kurser jeg deltager i, på foredrag, og af dét jeg ser i kataloger og modeblade”, fortæller Hanne Juhl med et smil.

Mens smykkerne tager nye former og præges af kreativitet og udvikling, er håndværkets teknikker de samme. Hanne Juhl fortæller:  ”Det er sjovt at tænke sig at de redskaber man bruger til sølvarbejdet, faktiske ikke har udviklet sig. Det er ligesom om, de er opfundet en gang for alle”.