Der her sker ikke hver dag. Men her i december måned kan man komme ud for, at der løber nisser rundt på gangene i Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus. Teaterforeningen, Bagsværd Amatør Scene, opfører deres juleforestilling, ”Da nisserne blev glemt”, og i den forbindelse smutter skuespillerne ind og ud af teatersalen og igennem gangene når de skal lave deres sceneskift.

Bagsværd Amatør Scene, som også kaldes BAS i daglig tale, er månedens forening i december.

 

Fra Ludwig Holberg til Line Knutzon – og videre…

BAS er, med sine 61 år, en af de ældste foreninger, der holder til i Telefonfabrikken. Foreningen har ca. 80 medlemmer, som tager del i teatrets virke på forskellige måder: Nogle som skuespillere og instruktører, andre laver lys og lyd, nogle maler kulisser, sminker, anskaffer rekvisitter og så videre. Man kan altså både deltage på scenen og i kulissen – og man løfter i flok.

Hvad forestillingerne angår er det meget varierende i stil og genre hvad BAS sætter på programmet. Lisa Dalhkild, som er skuespiller og bestyrelsesmedlem i BAS forklarer: ”Jeg synes det er kendetegnende for BAS, at der både bliver sat Holberg og Line Knutzonstykker op, men også nye ting og forestillinger som vi selv har skrevet. Det er meget blandet”.

 

Teater i stuerne

BAS blev stiftet i 1954 af en håndfuld teaterentusiaster. I begyndelsen fandt prøverne sted hjemme i folks private hjem og i klasseværelser på de lokale skoler. Forestillingerne blev i de første år afholdt på Stengaard Skole og – i sommermånederne – Aldershvile Slotspark samt Admiral Gjeddes Gaard i København. I årene der gik drømte foreningen om at få deres eget teater, og i 1969, på foreningens 15 års jubilæumsår gik drømmen i opfyldelse. Siden har BAS holdt til i teatret, Smedjen, først på telefonvej 7 og senere flyttet til Telefonfabrikken på telefonvej 8.

 

Et spørgsmål om smag

Det er naturligvis et spørgsmål om smag og behag, men for Lisa, består nogle af BAS’ højdepunkter bl.a. i den islandske forestilling, ”Jøklen Brænder”, som de satte op i 2007 samt det tyske stykke ”Biedermann og brandstifterne”, som de opsatte i 2015. Begge forestillinger har en dyster grundtone og dramatiske virkemidler. Andre fremhæver en helt anden type teaterstykke: ”Der var fx meget stor begejstring for Holbergs ”Jean De France”, som vi opførte sidste sommer,” fortæller Lisa. ”Den forhenværende borgmester, Tove Smith, skrev et brev og vi fik en masse dejlige mails, med rosende ord”.

 

Appeltit på mere teater?

Har du lyst til at opleve BAS’ juleforestilling ”Da nisserne blev glemt”, kan du købe din billet på BAS’ hjemmeside: http://www.bas-skuespil.dk

Juleforestillingen er for hele familien, og særligt velegnet til børn i alderen 3-10 år. På hjemmesiden kan du også læse mere om hvordan du blive medlem af BAS, og selv være med til lave teater og spille skuespil.