Fra bibliotekskælder til kulturhus

Gladsaxe Viseforening er efter 43 år stadig et samlingspunkt for folk i Gladsaxe.  Foreningen, der startede i kælderen i Gladsaxe Hovedbibliotek, havde fødselsdag 12. november.

Viseforeningen synger og spiller hver torsdag i Telefonfabrikken. Foto: www.gladsaxeviseforening.dk

Af Annette Birch

”Her er der plads til alle, der viser trang. For her i vor forening, der må alle træde op.”

Det er nogle af ordene, som Viseforeningen synger i deres slagsang, når over 75 af foreningens ca. 100 medlemmer regelmæssigt møder op for at spille eller synge hver torsdag i Telefonfabrikkens lokaler. Det står på et varieret udbud fra filmsange som ’Duerne flyver’ og ’Er du dus med himlens fugle’, Kim Larsens ’Papirklip’ og Shubiduas ’Hvalen Valborg’, til gamle danske sange som ’Jeg plukker anemoner i november’.

”Det er meget afvekslende emner, der tages op. Vi har naturligvis fejret både Benny og H.C. Andersen, vi har haft viseaftener om Aage Stentoft, synger gamle skillingsviser, filmmelodier og gamle sange,” fortæller foreningens formand siden 2005, Leif Mortensen.

Foreningen har kun haft fire formand siden den startede i kælderen under Gladsaxe Hovedbibliotek i 1971 som ”De musiske i Gladsaxe”. Det var den første formand, Bendt Nielsen, der på vegne af Foreningen Musisk Fritid inviterede til afslappet og uhøjtidelig viseaften.  Omkring 25-30 stykker i alle aldre dukkede op og siden konstituerede foreningen med en bestyrelse, der bl.a. talte visesangerne Svend P. og Claus Bregendahl.

Siden flyttede foreningen på landet til resturanten ”Skovbrynet” og har nu i næsten 10 år haft lokaler i Telefonfabrikken. Flere af dem, der startede foreningen er stadig med, men der er også kommet mange nye til. Nu glæder Leif Mortensen sig til at viseforeningen næste år blandt andet skal markere, at den danske børnedigter Halfdan Rasmussen fylder 100 år og den svenske folkesanger Evert Taube fylder 125 år med deres sange.

”Viser skal nydes i godt selskab,” siger Leif Mortensen og håber, at endnu flere vil være med – særligt nogle, der vil spille. Læs mere om Gladsaxe Viseforening på deres hjemmeside www.gladsaxeviseforening.dk. Foreningen har viseaftener d. 2. og 4. torsdag i måneden fra september til maj.