Af Mark Astrup, Telefonfabrikken
Solen står lavt på himlen og kaster sine stråler igennem Telefonfabrikkens småduggede ruder. Udenfor har rimfrosten lagt sig, som en kølig tåge i den klare morgenluft, og det knaser under støvlerne, da Kreavisternes næstformand Bolette Thygesen træder op til Telefonfabrikkens hovedindgang. Vinteren er for alvor ved at lægge sig over Gladsaxes kulturhus, og jeg har inviteret Bolette til en snak om kreativitet, fællesskab og hygge i forbindelse med Kreavisternes kommende julemarked på Telefonfabrikken sidst i november.

Kreavisterne er netop blevet til en forening, og i den forbindelse finder jeg det nærliggende at starte med at lykønske med den nye forening. Jeg spørger til, om de føler, at det har ændret noget for dem, at de nu er blevet en forening: ” Ja, vi føler jo nok, at vi er ved at vokse nu og blive lidt større” siger Bolette og hendes ansigt lyser helt op, når hun sidder og tænker tilbage på årene som Kreavist. ”I starten var det jo meget venner, bekendte og familie, som vi spurgte, om de havde lyst til at være med. Vi var en lille samlet flok, der faktisk fik et ret pænt besøgstal allerede det første år, og vi fortsatte med oprejst pande året efter. Der blev vi større, og igennem årene er der kommet flere og flere kreative mennesker til. I begyndelsen var der mange der solgte ting som var indkøbt, men efterhånden er vi blevet rigtig mange, der laver det hele selv. Og det synes vi er meget spændende”.

Og det kreative fylder, i sagens natur, meget for Kreavisterne. Jeg fornemmer hurtigt i samtalen med Bolette, at det der for alvor betyder noget, det er at lave noget personligt, som folk bliver glade for og som har en værdi for dem: ”Jeg kan se på kunderne, at de går og glæder sig over tingene og går og snakker om, at den ting skal den person have, og har du flere af dem fra sidste år? For mit eget vedkommende kan jeg sige, at jeg laver nogle meget specielle kort, og der får jeg helt klart respons fra folk, der har købt dem. De kommer og siger, at de er blevet så glade for dem, og der er sågar nogle af mine barselskort, der er blevet rammet ind og hængt op, fordi de betyder så meget for folk. Så jeg tror, at vi også er med til at fylde et rum ud hos folk. Et rum som ellers ikke bliver fyldt ud. Og vi laver jo vores ting med hjertet, og vi glæder os til at vise vores ting frem. Så der er meget personlighed i de ting, som vi laver”. Men som Bolette pointerer for mig, så er der jo ikke meget sjov ved selv at stå med sine ting, så fællesskabet hos Kreavisterne betyder lige så meget: ”Vi har efterhånden lært hinanden så godt at kende, at vi ses på kryds og tværs, og man kan ringe og skrive til hinanden og høre om det ene eller det andet. Der er også en meget stor omsorg for hinanden indenfor gruppen, synes jeg. Vi er en stor gruppe, som kommer hinanden ved, og i løbet af 2016 er vi også blevet til en forening. Vores idé var, at vi skulle nå at ses en masse i løbet af året, hvor vi kunne få snakket om vores forskellige markeder. Vi behøves ikke at ses alle sammen hver gang, men det skal være et sted, hvor dem der har lyst kan komme”.

Kreavisterne holder snart julemarked på Telefonfabrikken, og Bolette glæder sig over, at det også er noget der er med til at skabe samling i lokalmiljøet: ”Ja, altså det er meget tydeligt, at folk har fundet os. De kommer igen år efter år, og jeg oplever også, at når vi er ude at sætte plakater op, så kommer folk hen og snakker. Så jeg føler, at vi som gruppe er kommet ind i Gladsaxe og specielt i Søborg. Og så har vi en stor kontakt med folk på nettet også”. Faktisk, fortæller Bolette mig, er Kreavisternes julemarked vokset sig så stort nu, at det er ved at blive et problem at finde fysisk plads til alle: ”Bare i år er vi 5 nye, og vi havde faktisk tre mere, der stod på venteliste. Der er altid plads til at være Kreavist, der er altid plads til alle, men til markederne har vi rent fysisk en begrænsning i form af antallet af boder. Og jeg synes, det er sjovt at læse mails fra folk, der gerne vil være med, og når man så spørger ind til, hvad det er de laver, så skal jeg love for, at så er verden jo fuld af kreativitet – det er helt vildt, hvad folk de laver af sjove ting”.

Men på trods af at Kreavisterne vokser, kreativiteten vokser og de hyggelige møder med nye mennesker bliver flere, så er der alligevel én ting, som Bolette håber at kunne give folk med hjem fra Julemarkedet om et par uger: ”Jeg håber, at man går hjem med julestemning dybt inde i hjertet. Og at man har fået en oplevelse og måske købt nogle ting – for det behøver man jo ikke. Man kan jo også bare komme og kigge. Men hvis man har købt nogle ting, så håber jeg, at de bringer lykke de steder, hvor de ender”.

 

Kreavisternes Julemarked foregår på Telefonfabrikken – Gladsaxe Kulturhus, lørdag og søndag 26-27. november fra kl. 10-15.00 begge dage, og er ganske gratis for alle. Der vil være mulighed for at købe gløgg, kaffe, the og æbleskiver og julehygge med alle Kreavisterne og deres fine ting.