Måltidet som samlingspunkt
Det er den første tirsdag i måneden og Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe afholder deres tilbagevendende fællesspisning i Drop Inn på Telefonfabrikken. Alle brugerne af netværket har taget en ret med til den fælles buffet, som de er ved at gøre klar og her dufter skønt! ”Her handler i høj grad om at vise og give”, forklarer formand for Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe Stine Riis. Derfor starter fællespisningen med at hver enkelt præsenterer sin ret oppe ved buffeten. Derefter spiser man sammen ved langbordet og dette faste arrangement betyder meget for brugerne, idet ”fællesspisningen er ofte rammen om en hyggelig snak og giver noget at samles om”, forklarer Stine Riis.
Støtte til nydanskere
Samtidig med fællesspisningen er der lektiehjælp i et af Telefonfabrikkens undervisningslokaler.
”Vores kerneydelse er åbent hus, hvor vi hjælper med sproglige udfordringer. Der tales altid dansk og hvis der ikke er lektier, læser vi for eksempel avis og taler om emnerne. Det er det sproglige og skriftlige vi primært hjælper med.”
Åbent hus foregår hver tirsdag på Telefonfabrikken kl.17-20, hvor netværket hjælper børn, unge og voksne med lektier eller hjælper med at læse breve fra kommunen, lægen samt juridiske spørgsmål i forbindelse med flygtningeret. Derudover bliver der leget med de mindre børn og spillet brætspil.
”Vi er meget optaget at tage imod dem, der kommer på bedste vis”, og Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe arbejder derfor sammen med en række foreninger, institutioner og instanser i kommunen. Netværket hjælper også flygtninge, der lige er kommet til landet med praktisk hjælp, såsom at skaffe dem en cykel.
Behovet for Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe
”Jeg tog initiativet til at oprette netværket, fordi mine naboer brugte Netværkshuset i Gentofte. Der var mange af vores borgere, der brugte det sted meget, og jeg syntes at vi burde have sådan et sted i Gladsaxe også.”, forklarer Stine.
Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe blev stiftet i 2011, og i dag har foreningen omkring 35 faste brugere og der kommer i gennemsnit 20 brugere per gang. Der er løbende udskiftning, fordi brugerne rykker videre, når de ikke længere har brug for samme støtte. Nogle brugerne kommer fast gennem et par måneder, mens andre bruger netværket gennem flere år. Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe er tilknyttet Dansk frivillignet, som er en del af Dansk Flygningehjælp, og de har omkring 40 medlemmer. Heraf er omkring 25 aktive frivillige.
”Nu står vi i den situation, at der kommer over 100 flygtninge til Gladsaxe i år. Sidste sommer, da hele flygtningesituationen eskalerede, var der rigtig mange der henvendte sig, fordi de gerne vil hjælpe. ”
De frivillige kommer med mange gode ideer til aktiviteter, blandt andet har Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe opstartet et syværksted. Netværkets faste aktiviteter er lektiehjælp og lektiecafé, Åbnet Hus samt fællesspisning. Læs mere om Netværk for Flygtninge og Indvandrere i Gladsaxe her.