Sara Kobli: ”Der kan opstå nye venskaber i African Village”


Sara Kobli er en af Gladsaxes snurrende kulturdynamoer. Hun kom til Danmark fra Elfenbenskysten i 2012 og har siden da lavet konferencer, modeshow, udstillinger og arrangeret afrikansk dans som Kulturskaber på Gladsaxes kulturhus Telefonfabrikken. Som både jurist og cand. mag. i Afrikanske Studier fra Københavns Universitet har hun mange strenge at spille på i hendes arbejde med dansk-afrikanske relationer. Og det er her hendes hjerteblod ligger. Al hendes fritid går nemlig med at skabe African Village – en afrikansk pop-up-landsby midt i danske Gladsaxe – som skaber møder imellem mennesker fra begge af de to kulturer, som Sara elsker og er en del af. De over 5.600 km, der fysisk adskiller de to kulturer, betyder ikke så meget, for som Sara siger; ”Når man bliver interesseret i mennesker opstår der nye venskaber, og venskaber kan jo føre til forhold og kærlighed”.

64763_946104945401364_2633051014702214839_n
Sara Kobli fra African Village

 Og netop African Village er omdrejningspunktet for mit møde med Sara denne halvgrå hverdagsaften i marts, hvor forårets lune ligger lige om hjørnet. Til sommer skal African Village nemlig være en del af kulturfestivalen Gladsaxe Loves Culture på Telefonfabrikken – Gladsaxes kulturhus. En gratis festival for alle der er nysgerrige på forskellige kulturer og som i det hele taget bare vil have en hyggelig dag med hinanden. Derfor var det nærliggende at spørge Sara om, hvad man kan forvente som oplevelses- eller kulturturist i African Village på Gladsaxe Loves Culture:

”Man kan få et stort indblik i, hvordan Afrika ser ud kulturmæssigt. Det er en meget alsidig by, der rummer måske 80% af den kultur, som findes i hele Afrika, og som viser de forskellige madkulturer, tøjkulturer, håndværkskulturer og også dans og live-fremført musik”.

grafik
Smagsprøver på den afrikanske mad på African Village 2016

Idéen om at lave en afrikansk pop-up by kommer faktisk fra Sara Koblis mor, Charlotte Kobli, som selv har været med til at præsentere den afrikanske madkultur på Gladsaxe Loves Culture festivalen, og som nu har inspireret hendes datter til at lave en hel by på festivalen:

”Vi samlede søstrene for at tænke over, hvordan vi kunne bygge en hel landsby op. Herefter var det mig der fik ansvaret for at styre African Village på grund af mine ledelsesevner og min erfaring med event management. Det har været en stor udfordring at samle repræsentanter fra alle de 10 forskellige lande, som deltager i African Village, men det lykkedes alligevel, fordi de ser en spændende mulighed i at præsentere og gøre opmærksom på deres kultur. Det er også en udfordring kun at kunne arbejde på projektet om aftenen og i weekenden, fordi jeg arbejder om dagen, men det går nok alt sammen, fordi det er noget jeg elsker at lave”.

I slutningen af vores snak bliver der også plads til, at jeg kan gå Sara lidt på klingen med det meget direkte spørgsmål ”Hvad får en ganske almindelig Afrika-turist så ud af et besøg i African Village”, og her svarer Sara meget prompte:

”Først og fremmest er det en god mulighed for at møde nye mennesker og få gode idéer med sig hjem – måske får man lyst til selv at rejse til Afrika? På Gladsaxe Loves Culture kan man faktisk møde folk fra 10 forskellige lande, og hvor kan man få så mange spændende indtryk samlet fra så mange lande på ét sted? Det kan også være, at det er de spændende nye madoplevelser, der får de besøgende til selv at forsøge sig med afrikansk madlavning. Vi står klar til at dele opskrifter, og hvis de ”bare” vil føle sig fristet af at prøve nogle afrikanske restauranter, hjælper vi dem også med at finde frem til dem”.

Èn ting er sikkert – Saras begejstring og entusiasme for den lille afrikanske landsby på Gladsaxe Loves Culture festivalen smitter. Og kombinationen af spændende kulturindtryk, madoplevelser og sommerlige tider går lige i hjertet på undertegnede, der glæder sig enormt meget til at besøge African Village til sommer.

African Village kan besøges på dette års Gladsaxe Loves Culture festival lørdag 3. juni 2017 fra kl. 11-16, og er gratis for alle – inklusiv de mange spændende smagsprøver.